Усім
відомо, що мінеральні речовини в харчуванні людини і мають не менше значення,
ніж білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Як і при дефіциті основних харчових речовин,
при нестачі мі реальних речовин в організмі людини виникають специфічні
порушення, які призводять до розвитку різноманітних захворювань.
Усі
мінеральні речовини, які є в харчових продуктах, поділяють на дві групи: макро-
і мікроелементи. Мікроелементи, до яких належить і йод, назвали так, тому що їх
концентрація в організмі не перевищує 0,01 %. Але не зважаючи на таку малу
концентрацію, він відіграє важливу роль у біохімічній функції щитовидної
залози. Залоза використовує йод для синтезу таких важливих гормонів, як
тиротоксин, дійодтироксин і трийодтироксин. Недостатнє ж надходження йоду в
організм людини призводить до розладу функції щитовидної залози, її збільшенню
і розвитку зобу.
Понад 85
% йоду надходить в організм людини з їжею, переважно рослинною. Але порушення
правил зберігання та кулінарна обробка продуктів (смаження, відварювання,
випікання) призводять до значного зниження вмісту йоду в них, а в подальшому і
в організмі людини.
У
дорослих людей нестача йоду викликає компенсаторне збільшення щитовидної залози
і набряк, випадіння волосся, зниження температури тіла, різке зменшення
фізичної і розумової працездатності та інші симптоми. Але найбільшу небезпеку
та стурбованість викликає йодна недостатність у вагітних, унаслідок чого
підвищується ризик народження дітей з малою вагою, нейро-сенсорною глухотою,
спастичним паралічем, кретинізмом, а також мертвонароджень та викиднів. У
ранньому дитинстві через нестачу йоду виникають незворотні психічні порушення,
які призводять до кретинізму, глухоти, німоти та інше. У кращому випадку така
дитина буде приречена на довічну замісну терапію гормональними препаратами.
Всесвітня
організація охорони здоров'я провела дослідження і на підставі їх результатів
віднесла Україну до країн з йодною недостатністю у населення. За останні роки
кількість хворих серед дітей нашої країни збільшилася втричі, а кількість
операцій на щитовидній залозі впродовж останніх 5 років — у 3,5 рази.